El Baix Gaià és un territori que conserva unes festes i unes tradicions molt arrelades, que s’han mantingut al llarg del temps i que actualment viuen una època daurada.
LLEGIR MÈS
Les festes majors són el moment de l’any en què més llueixen aquestes tradicions, amb uns seguicis festius que han recuperat elements històrics i n’incorporen de nous. Gegants i nanos, balls de diables i altres elements de foc, balls populars i diferents figures es poden veure en les festes majors dels diferents municipis baixgaianencs. Processons votives com la del Quadre de Santa Rosalia i el Quadre de Sant Antoni i les del Pa beneït i anar a menjar la mona a l’Ermita de Sant Antoni d’Altafulla el dimarts de Pasqua són tradicions que es mantenen i ens porten a temps pretèrits.
Els castells són una altra tradició molt arrelada al Baix Gaià, que compta amb dues colles: els Nois de la Torre i els Castellers d’Altafulla. Torredembarra és bianualment la seu d’un concurs de castells de colles de set, que en els darrers anys s’ha integrat en el Concurs de Castells de Tarragona. La majoria de places dels pobles baixgaianencs acullen diades castelleres amb les colles del territori i també les millors del país. Destaca la plaça de la Vila del Catllar, que a finals d’agost és l’escenari d’una de les millors diades del país tot i que aquesta localitat no compta amb colla pròpia.
La vigília de Reis es viu d’una manera molt espacial a la Riera del Gaià, quan els xiquets del poble cremen les seves falles: manats d’espígol, una herba que atrau Ses Majestats. A Salomó es representa tots els diumenges de maig el Ball del Sant Crist de Salomó, un espectacle teatral d’arrels medievals declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.